KEGG   DISEASE: ウェルシュ菌食中毒
エントリ  
H00335                                                             
名称    
ウェルシュ菌食中毒
  上位グループ
嫌気性菌感染症 [DS:H01410]
概要    
Clostridium perfringens is a spore-forming, gram-positive, anaerobic bacterium consisting of five types (A-E), according to the major toxins they produce. It causes two different foodborne diseases: Type A food poisoning and Type C food poisoning. Type A causes relatively mild diarrhea common in the industrialized countries, whereas Type C is a rare but very serious cause of necrotic enteritis.
カテゴリ  
細菌感染症
階層分類  
ICD-11 による疾患分類 [BR:jp08403]
 01 感染症・寄生虫症
  感染症による胃腸炎または大腸炎
   細菌性食中毒
    1A12  ウェルシュ菌性食中毒
     H00335  ウェルシュ菌食中毒
ゲノムに基づく感染症分類 [BR:jp08401]
 細菌感染症
  グラム陽性菌による感染症
   H00335  ウェルシュ菌食中毒
病原体   
Clostridium perfringens [GN:cpe cpf cpr]
hyaluronidase/collagenase [KO:K01186 K01197 K01387 K08587]
pore-forming toxin [KO:K03699 K06442 K11031 K11068]
membrane-damaging toxin [KO:K16619]
enterotoxin [KO:K11059 K11060 K11061 K11062]
enterotoxin Cpe [KO:K11058]
beta2 toxin [KO:K11057]
リンク   
ICD-11: 1A12
MeSH: D003015
文献    
  著者
Brynestad S, Granum PE
  タイトル
Clostridium perfringens and foodborne infections.
  雑誌
Int J Food Microbiol 74:195-202 (2002)
DOI:10.1016/S0168-1605(01)00680-8
文献    
  著者
Lindstrom M, Heikinheimo A, Lahti P, Korkeala H
  タイトル
Novel insights into the epidemiology of Clostridium perfringens type A food poisoning.
  雑誌
Food Microbiol 28:192-8 (2011)
DOI:10.1016/j.fm.2010.03.020
LinkDB    

» English version

DBGET integrated database retrieval system